Nederlands 5: Jeugdboek 1: Dit is best wel een episch liefdesverhaal - Kacen Callender
Op mijn stageschool maken de leerkrachten Nederlands telkens boekentafels over verschillende onderwerpen. Dit deden ze onder andere voor Halloween en voor De Warmste Week. Het thema van De Warmste Week dit jaar is 'kunnen zijn wie je bent'. Ik koos een boek van de tafel rond De Warmste Week om te lezen voor mijn cultuurportfolio. Dit boek past perfect in het thema 'kunnen zijn wie je bent'.
'Dit is best wel een episch verhaal' gaat over een jongen, Nate, die volop op zoek is naar zichzelf. Hij heeft al in zijn hoofd wat hij later wil worden, namelijk scriptschrijver, maar hij heeft nog geen idee van wie hij wil worden. Hij wordt verliefd op zijn beste vriendin, en begint een relatie met haar, maar zij maakt het uit met hem omdat ze verliefd is op een meisje. Dit breekt Nate's hart maar Florence, het meisje wie zijn hart heeft gebroken, wil wel nog vrienden blijven. Dit probeert hij tegen beter weten in.
Opeens verschijnt er een oude bekende van Nate, zijn oude vriend Oliver James. Nate heeft Oliver ooit proberen te kussen, waarna ze elkaar nooit meer gesproken hebben. Oliver heeft een vriend en is openlijk homo maar Nate twijfelt nog over zijn gevoelens. Hoe het afloopt tussen deze mogelijke lovebirds ga ik uiteraard nog niet verklappen.
Oliver is in het verhaal doof. Dit is een goede toevoeging in het verhaal. Door de doofheid wordt er in het verhaal anders gecommuniceerd met gebaren of sms-berichtjes. Ook dit draagt bij aan de diversiteit die ook al volop in het verhaal aan bod komt. Er komen verschillende nationaliteiten, huidskleuren en seksuele interesses voor in dit verhaal. Ik vind dit zeker een meerwaarde omdat het verhaal onze diverse maatschappij goed weerspiegelt.
Het verhaal is een aanrader voor mensen die worstelen met hun seksuele geaardheid, voor mensen die meer te weten willen komen over diversiteit of gewoon voor mensen die een goed boek willen lezen. Het boek kan tijdens de les ook een interessante aanzet zijn voor discussies over allerlei thema's zoals inclusie, racisme, diversiteit, homo- of heteroseksualiteit, enzovoort.
Dag Murielle
ReplyDeleteJouw blogbericht heeft me nieuwsgierig gemaakt. Ik wil het verhaal zeker en vast eens lezen. Als toekomstig leraar wil ik dat mijn leerlingen zich thuisvoelen in de klas en weten dat ze met al hun vragen en problemen naar mij toe kunnen komen. Omdat de samenleving steeds diverser wordt en we bijgevolg ook aan een diverser publiek zullen moeten lesgeven, denk ik dat dit boek zeker een aanrader kan zijn voor alle leerkrachten.
Ik ga hem zeker eens lezen en laat je weten wat ik ervan vond!
Groetjes
Laura
Hallo Murielle,
ReplyDeleteDie boekentafels klinken echt supertof!
Het boek dat je gelezen hebt, daar vertelde mijn mentor van de bib me iets over. Ze vertelde me dat het een goed boek was, daarom dat ik nieuwsgierig was naar je blogbericht hierover.
Ik moet mijn mentor dan toch echt gelijk gaan geven, want het lijkt inderdaad een goed boek. Ik ben voornamelijk benieuwd naar hoe de schrijfster dit aangepakt heeft met het dove personage. Verder ben ik ook wel blij dat er zoveel diversiteit aanwezig is in het boek. Dat zie je niet in alle verhalen en ik ben er toch van overtuigd dat dit zeker wel een meerwaarde kan hebben.
Het boek komt zeker en vast bij op mijn (reeds superlange) lijst van boeken die ik nog wil lezen.
Groetjes,
Goele