Nederlands 3: Artikel 1: Leerkracht uit Lokeren bedenkt “werkwoordenwiel” om nooit meer dt-fouten te maken

                                                     

  Een leerkracht uit Lokeren heeft een handige manier gevonden om te vermijden dat zijn leerlingen nog dt-fouten maken. De leerlingen kunnen gebruik maken van een werkwoordenwiel. Op dit werkwoordenwiel staan verschillende opties en verschillende kleurtjes en vormen. Het is de bedoeling dat de leerling telkens voor de juiste optie kiest (bijvoorbeeld: geen pv aanwezig of wel een pv aanwezig) en zo telkens de gekleurde vormen compleet maakt. Het werkwoordenwiel wordt al op een aantal scholen met succes gebruikt. 

Zelf vind ik het werkwoordenwiel inderdaad een handig hulpmiddel om te gebruiken. Zeker voor leerlingen die de basis van het werkwoorden vervoegen al geleerd hebben maar toch fouten blijven maken, kan dit zeker helpen. Het ontwerp is eenvoudig, duidelijk en makkelijk in gebruik. De begrippen op het wiel zijn soms redelijk abstract maar volgens de Lokerse leerkracht staan op de achterkant van het wiel nog enkele hulpmiddeltjes. 

Ik vind het gebruik van het werkwoordenwiel zeker positief, maar het moet een hulpmiddel blijven om de leerstof onder de knie te krijgen, geen vervanging van de leerstof. Ik ben van mening dat leerlingen het wiel mogen gebruiken bij schrijftaken en in het dagelijkse leven, maar niet bij toetsen die echt peilen naar hun kennis in verband met het vervoegen van de werkwoorden. Uiteraard kan hierin ook wel gedifferentieerd worden. Je kan bijvoorbeeld sterkere leerlingen belonen als ze werkwoorden kunnen vervoegen zonder het wiel, maar ik zou geen leerlingen afstraffen omdat ze het wiel wel gebruiken. Het lijkt me een handig hulpmiddel dat ik eventueel wel wil integreren in mijn eigen lessen. 

Bron: Van Meer, A. (2020, 10 december). Leerkracht uit Lokeren bedenkt “werkwoordenwiel” om nooit meer dt-fouten te maken. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/10/leerkracht-uit-lokeren-bedenkt-werkwoordenwiel-om-nooit-meer-dt/

Comments

Popular posts from this blog

Nederlands 4: Artikel 3: Schaf de dt-regels af

Nederlands 2: Artikel 3: Leerkrachten sneller vastbenoemd, maar ook makkelijker weer buiten: Weyts zoekt deal met vakbonden

Nederlands 1: Comedy avond Krakkeviering: Van Peel & the Young Ones