Nederlands 3: Artikel vaktijdschrift Fons: #Vandenvosreynaerde
Voor de bespreking van een artikel uit een vaktijdschrift heb ik gekozen voor het artikel '#Vandenvosreynaerde' uit de november-editie van het vaktijdschrift Fons. Ik vind de suggestie die Dries Verheyden doet om de leerlingen kennis te laten maken met het verhaal Vanden Vos Reynaerde heel origineel. Hij heeft deze Middelnederlandse klassieker in een modern jasje gegoten door het verhaal te vertellen aan de hand van posts op sociale media. Dit vind ik een goed idee omdat dit goed aansluit bij de leefwereld van de leerlingen en dat ze zo het verhaal beter begrijpen en beter onthouden. Het verhaal via sociale media overbrengen zorgt er ook voor dat de behandeling van het verhaal de leerlingen minder gaat afschrikken. Het kan zeer demotiverend werken om leerlingen ineens een Middelnederlandse tekst voor te schotelen waar ze de helft misschien niet van begrijpen. Op deze manier gaan de leerlingen het verhaal minder snel saai vinden. Ik vind deze werkvorm zeer interessant om te gebruiken, ook met andere teksten. De korte berichtjes vragen weinig inspanning van de leerlingen om te lezen, maar ze hebben toch heel het verhaal meegekregen.
Het deeltje van de les waarbij de leerlingen de verschillende posts in de juiste volgorde moeten zetten, spreekt ook hun creativiteit aan. Leerlingen denken hierdoor na hoe het verhaal verloopt en fantaseren over hoe het verhaal kan verder gaan.
Ik denk dat het ook leuk is om, aan de hand van een bepaald sjabloon, leerlingen zelf een oudere tekst of een ouder verhaal te laten omzetten in verschillende sociale media-berichten. Dit draagt bij tot hun creativiteit, hun schrijfvaardigheid en hun begrip van het verhaal. Deze tip is iets dat ik zeker ga meenemen naar mijn eigen lessen.
Bron: Verheyden, D. (2020, november). #Vandenvosreynaerde. Fons, 6(2). https://www.dropbox.com/s/77ko8hfkzssxged/Fons%2012.pdf?dl=0
Comments
Post a Comment