Nederlands 3: Film: Vele hemels boven de zevende

                                           Vele Hemels Boven De Zevende



Een tijdje geleden was de film 'Vele hemels boven de zevende' op tv. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Griet Op De Beeck. Dit boek las ik een tijdje geleden en ik was dus ook zeer benieuwd om de film te zien. Het boek en de film vertellen het verhaal van Eva, haar zus Elsie en haar dochter Lou, Elsie's minnaar Casper, en Jos, de vader van Eva en Elsie. Eva is midden in de dertig en niet gelukkig met zichzelf. Elsie is ongelukkig in haar relatie en zoekt naar avontuur bij Casper. Lou worstelt met de dingen waar elk pubermeisje mee worstelt: vriendschap, verliefdheid, populariteit op school,... Jos draagt een zwaar geheim mee uit het verleden waarvoor hij nu letterlijk en figuurlijk nog altijd de tol voor betaalt. 
Op voorhand had ik al eens nagedacht hoe ik deze film in een les zou verwerken. Ik dacht dat ik misschien leerlingen die niet graag lezen of die moeilijkheden hebben met lezen kon aanmoedigen om te lezen door telkens het lezen van een fragment af te wisselen met een fragment uit de film. 
Ik vond het een aangename film om te bekijken maar het beeld dat ik van de personages had, strookte niet met het uiterlijk van de acteurs. Dit vond ik wel een beetje spijtig. Ook sommige personages, elementen en situaties die in het boek voorkomen, komen niet terug in de film. De afwezigheid van de "perfecte" broer van Eva en Elsie in de film stoorde me wel een beetje. Hij leek me een extra factor waardoor de ruzie op het familiefeest escaleerde en waardoor Eva een drastische beslissing nam. Ik denk dat het ook wel een voordeel was dat ik het boek al gelezen had. Ik wist beter wat er in de personages omging, dit kwam niet altijd duidelijk in de film naar voren vond ik. 
Het nadeel aan de film vond ik dat de fragmenten meer met elkaar verweven waren. De verhaallijnen van de personages waren niet duidelijk afgebakend terwijl dit in het boek wel zo was. Dit maakte het voor mij ook moeilijker om mee te leven met de personages in de film omdat je een minder diepe blik krijgt in hun gevoelens.
Mijn plan om de film te gebruiken in een klas die niet graag leest, vind ik achteraf niet zo'n goed idee. De film laat te weinig zien om een volledig hoofdstuk uit het boek te vervangen. Anderzijds vind ik de film wel geschikt om in een sterkere klas te gebruiken. Zij kunnen het boek en de film analyseren en deze analyses dan met elkaar vergelijken. Dit lijkt me zeer interessant om eens te doen in een klas. 
Het boek en de film maken ook een zwaar onderwerp zoals zelfmoord bespreekbaar. Dit is ook een mooie kans om dit zware onderwerp eens aan te snijden in de klas. 

Comments

Popular posts from this blog

Nederlands 4: Artikel 3: Schaf de dt-regels af

Nederlands 2: Artikel 3: Leerkrachten sneller vastbenoemd, maar ook makkelijker weer buiten: Weyts zoekt deal met vakbonden

Nederlands 1: Comedy avond Krakkeviering: Van Peel & the Young Ones